JellyPages.com

Google+ Badge

grab me!!

Wednesday, July 31, 2013

bulan ramadhan bulan kenangan

salam semua..
pejam celik dh 22 ari kita menyambut bulan ramadhan..
alhamdulillah..syukur atas limpah kurnia yg telah engkau pinjamkan ya allah..
sehingga ke hayat ini masih bernafas..
bila dh las2 ni tetuba teringat arwah abah..
yaaa... genap 4 tahun abah pergi tinggalkan kami semua..
abah pergi bulan ramadhan..
saat semua umat islam sibuk buat prsiapan nak berbuka dan nk raya..
masih kekal dalam ingatan aku ni..
saat2 terakhir abah..

masa tu aku kt hostel..kt kuantan..
11 september2009..
aku tengah tido masa tu.. aku tido dengan qib ttbe ad org col..qib yg gerak aku sbb aku tido mati..bila aku tgk nama kt screen phone tu nama mak..aku pelik sbb mak ak x pndai nk col2 ni.. pas 2 yg ckp ngan ak k.bib.. tenang je die cakap..
k.bib: adik..k.bib nk cakap ni..tp adik jangan nages ye..
aku: haa..kenapa??
k.bib: abah kita dh xda dik.. adik baca yassin tok abah ye..jap lg kwn acik (abg ak) amek..
aku pn bangun trus cakap kt qib..mmg ak x nanges masa tu..sbb arwah abah  dh cakap..kalo die dh xda jangan sorg anak die pn nangis..redha dengan apa yg dh jadi.. ya abah.. adik x nages pn.. aku pn terus naek atas..aku gerak akak ketua rumah aku tu..k.zila nama die..ak terus cakap kt die.."kak..ayah saya dh xda kak.." masa tu baru aku sedar air mata aku laju bak hujan lebat melanda bumi.. masa tu  ak dh x boleh kawal dh..yela..ketua keluarga yg mcm mana pn garang die, die tetap permata hati aku..aku amek wuduk solat asar terus baca yassin..mmg gempas hostel aku dgn berita yg baru dorg terima..ak pn xtaw sapa yg bgtaw..maybe qib yg col kawan2 aku..ramai yg datang hostel ak tenangkan ak..tp ak cuma senyum je..kebetulan ketua warden ad..so die decide nk anta aku balik..lepas maghrib bertolak..masa tu housemate aku semua nk ikut..k.zila, miera, jannah, ain, qib,atul,fatin..yg laen x ikut sbb x muat van..bila sampai dh tengah malam..ak terus lari masuk rumah..semua jiran2 dh ad..adik beradik aku pn dh sampai kecuali atok x smpai lg.. aku terus pergi dekat abah.. aku bukak jekain muka abah..mashaallah...abah senyum...muka bercahaya je..cume mata sikit terbuka sbb abah tak dpt makan durian..sampai sekarang mak salahkn diri die sbb x bg abah makan durian..mak takut jd apa2 kt abah..tp allah sayangkan abah lebih dri kami sayangkan abah.. kawan2 aku bacakn yassin untuk abah..terima kasih semua..bila dorg nk balik semua peluk aku..tp paling terkesan sekali qib.. dia yg paling lama peluk aku masa tu.. 
pagi esoknye ramai lg orang datang ziarah abah..abah waktu hayatnye dikenali dgn halim pomen...abah buka kedai baiki moto masa sihat die.. jd ramai  kenalan abah.. alhamdulillah..saat dimadikan semua anak2 lelaki termasuk menantu lelaki abah yg mandikan..diketuai oleh atok..atok yg uruskan jenazah abah.. dari dimandikan, dikafankan sampai la tahlil..waktu kafan..saat aku cium abah aku pegang muka abah..lap sikit air dimuka dia...abah senyum puas...mata dh tertutup rapat..ak pegang pipi..hidung..muka yg akan aku rindu sampai mati..saat terakhir ak pegang abah.. aku cakap "abah...maafkan salah silap adik..adik sayang abah sampai bla2..semoga abah dapat syurga allah.." aku cium dahi,hidung n pipi abah..wanginyeeeee abah.. 
waktu pergi kuburpn ramai jugak yg ikut..alhamdulillah ad jiran yg tolong korek kubur abah dengan jengkaut.. kubur abah  tepi pagar..macam yg dia harapkan..allah tunaikan permintaan abah.. masa abah dimasukkn dalam liang lahad anak sedara aku, ipah masah tu umr 2thn kot..die rapat dgn abah..die tanya 'kenapa org masukkn atok dalam tu..?kesian kt atok..'  masa tu semua org menangis..mak bangun ddk dekat hujung kubur sbb x sanggup tengok abah..waktu atok baca tahlil sayu sangat..atok nangis sbb die rapat dgn arwah abah..
aku bersyukur sebab waktu abah sakit aku sempat jaga die..sempat mandikan die..suap makan..baca quran dekat abah..aku pn sempat mintakmaaf dkt abah.. alhamdulillah aku sempat berbakti saat2 terakhir org tua aku.. seminggu lebih rumah kami didatanggi bau mawar dan kapur barus...kata org tua2 kit..bila ad ahli keluarga kite meninggal, dia akan balik rumah nk zirah keluarga..wallahhualam..tp mmg ad bau tu..anak2 sedara aku pn seolah2 nampak abah..masa tarawikh akak aku nmpak abah pakai jubah putih berkopiah terawikh sama2 kami..bau kapur barus kuat sangat..die cakap abah tersenyum je lepas baca doa..lepas tu hilang.. ya allah..kalo betol tu abah..kau tempatkan la abah disyurgaMu yg indah itu.. abah adalah anugerah terindah buat kami semua.. aku rindu waktu abah anta g sekolah..ak mesti cium tangan n cium pipi abah..rindu bau abah...rindu sangat..tp aku x tunjuk..aku lebih suka pendam dan nagis sendiri..kadang2 ak sampai xnk tengok gmbr abah.. bila aku tengok terus birlinang air mata ni.. terima kasih YA Allah kerana lahirkan aku daripada benih abahku..dan kau pinjamkan abahku walau sekejap.. 

>>> bila aku ada masalah, aku mesti pergi kubur abah..bacakan yassin..sbb tu je cara aku..
semoga abah tenang disana... Al- Fatihah..